Którą korę wybrać – kompostowaną czy nieprzekompostowaną?

W czasie procesu obróbki, któremu poddawana jest kora po zebraniu zmienia ona swoje właściwości za sprawą wielu procesów chemicznych i biologicznych. Dzięki kompostowaniu można przede wszystkim uzyskać surowiec o znacznie wyższym pH - kora długotrwale pryzmowana może wykazywać nawet odczyn 6,5 pH. Dodatkowo jest ona dużo bogatsza w składniki mineralne i pożyteczne bakterie, co pozytywnie wpływa na glebę w podłożu, więc w efekcie i na same rośliny. Ponadto zabezpiecza glebę przed procesami niszczenia i utrzymuje w niej stały, odpowiedni poziom wilgoci, co również kreuje doskonałe środowisko dla wzrostu roślin.

Jednocześnie kompostowana kora niestety znacznie zubaża glebę o azot przez co niezbędne jest zasilanie upraw lub rabat o ów pierwiastek. Co więcej, przez to, że ulega stopniowemu rozpadowi należy uzupełniać jej ubytki (przeciwnie do kory niekompostowanej). Kora kompostowana najlepiej sprawdzi się pod uprawę roślin kwasolubnych i szybko wzrastających, które wykazują zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Regularnie wykorzystuje się ją w szkółkach drzew i krzewów ozdobnych oraz przy uprawach borówek.

Różnice między korą kompostowaną a nieprzekompostowaną

Kora świeża jest dużo bardziej dekoracyjna i ekonomiczna. Przez to, jak wolno się rozkłada, kora niekompostowana jest najbardziej opłacalnym finansowo rozwiązaniem. Chociaż nie ma potrzeby jej częstego uzupełniania, to niestety jest raczej uboga w składniki odżywcze. Dodatkowo w miarę rozkładu pozbawia glebę azotu przez bakterie odpowiedzialne za cały proces.

Wyróżnia się trzy rodzaje kory mielonej surowej (nieprzekompostowanej):

1. Kora drobno mielona – najlepiej sprawdza się przy niewielkich roślinach, bo nie zakrywa ich przez co nie utrudnia wzrostu. Prezentuje się estetycznie i łatwo wpasować ją w otoczenie, jednak niestety ze względu na swoją drobną postać często jest wywiewana przez wiatr i trzeba ją stosunkowo często podsypywać;

2. Kora średnio mielona – najbardziej uniwersalny rozmiar kory. Jest odpowiednia dla każdego rodzaju roślin. Dzięki większej masie lepiej od drobno zmielonej utrzymuje się na wietrze;

3. Kora grubo mielona - najczęściej wykorzystywana w dużych ogrodach lub parkach publicznych oraz na dużych rabatkach. Coraz częściej można ją zobaczyć pod krzewami, a nawet drzewami.

 

Wróć


MASZ PYTANIA?
NAPISZ DO NAS