Jak podsypywać rośliny korą?

Kora sosnowa, którą można zakupić w Kor-Drew, jest produktem ubocznym powstającym podczas obróbki drewna. Wykorzystywana jest w przemyśle ciepłowniczym, ale również w ogrodach, do użyźniania gleby. Kiedy zmieszamy korę z ziemią, uzyskamy glebę wzbogaconą o próchnicę oraz podłoże o ulepszonej strukturze. Kora sosnowa jest popularnym materiałem stosowanym do ściółkowania nie tylko ze względu na swoją estetykę, ale przez właściwości, jakie posiada. Służy do ściółkowania gleby, ponieważ utrzymuje właściwą wilgotności podłoża. Grubość warstwy musi wynosić ok. 6 cm. Kora zapobiega wahaniom temperatury ziemi, ogranicza parowanie i chroni rośliny przed mrozem. Ściółkowanie korą zapobiega rozwojowi chwastów, ponieważ nie mają możliwości się przebić przez jej warstwę. Ponadto kora pełni rolę dekoracyjną, wśród roślin bardzo dobrze się prezentuje.

Na czym polega ściółkowanie?

Ściółkowanie korą polega na wykładaniu kory na powierzchni, którą chcemy pokryć, ale warstwa musi być odpowiedniej grubości. Po obfitych opadach deszczu musimy uzupełniać powstałe luki. Ściółkę wysypujemy na zakończenie zakładania ogrodu. Wtedy będziemy mogli upiększyć teren, a jednocześnie zapobiec pojawianiu się chwastów. Rośliny będą lepiej wzrastać, co pozytywnie wpłynie na wygląd ogrodu. W sprzedaży jest kora sosnowa zarówno świeża jak i przekompostowana. Świeża kora sosnowa ma jasny kolor, wygląda dekoracyjnie, wolniej się rozkłada i zawiera więcej szkodliwych dla roślin związków organicznych – polifenole i garbniki, które utrudniają rozwój i wzrost. W trakcie rozkładu gleba jest pozbawiona dużych ilości azotu. Roślinom, ściółkowanym świeżą korą sosnową, musimy dostarczać większe dawki nawozów azotowych, z tego względu, iż brak tego pierwiastka spowalnia wzrost roślin.

Jaką zadania spełnia każdy rodzaj kory?

Kora sosnowa przekompostowana jest mniej dekoracyjna i drobniejsza niż świeża i wymaga częstszego uzupełniania, ponieważ szybciej się rozkłada. Jest za to bogatsza w składniki pokarmowe, mniej kwaśna, lepiej magazynuje wodę i zawiera mniej fenoli i garbników, od świeżej kory. Do ściółkowania w miejscach wietrznych nadaje się grubo mielona kora sosnowa, ponieważ jej gruba struktura zapobiega rozwiewaniu przez wiatr. Rozkłada się też wolniej i dobrze się prezentuje, pod dużymi roślinami. Natomiast drobno mielona kora jest delikatna, lekka i podatna na rozwiewanie przez wiatr, doskonale się sprawdza jako dodatek do podłoża. Można ją też stosować do ściółkowania roślin niskich. Możemy do ściółkowania roślin wykorzystywać, korę sosnową średnio mieloną, nadającą się większości roślin, ponieważ jest uniwersalna.

Jak podsypywać rośliny korą?

Korę musimy stosować zgodnie z przeznaczeniem. Możemy podsypywać nią: borówki, wrzos, żurawinę, magnolię, hortensję, tuje i inne kwasolubnych iglaki. Najczęściej do ściółkowania używana jest kora sosnowa, która powinna być przekompostowana i oczyszczona z drewna. Świeża kora nie powinna być stosowana do podsypywania. Świeża kora pobiera tlen z ziemi, co nie wpływa na rozwój roślin. Pamiętajmy, że ściółkę z kory powinniśmy pielęgnować, co jakiś czas wzruszać grabiami, żeby dostarczyć jej odpowiednią ilość tlenu. Musimy zwracać uwagę czy gleba wymaga uzupełnienia korą, a jeśli tak, dosypujmy, by nie dopuścić do jej całkowitego zaniku. Ściółkę rozkładajmy na oczyszczoną i spulchnioną glebę. Najodpowiedniejszą porą jest wiosna, ponieważ podłoże jest wilgotne. Na zamarzniętą ziemię nie kładzie się kory.  

Wróć


MASZ PYTANIA?
NAPISZ DO NAS